Monday, August 8, 2011

Pucuk Ubi Masak Lemak Ala Chef Riey

Actually i suka masak, dalam seminggu mesti nak cuba sesuatu yang membangkitkan selera contohnya menu ni Pucuk Ubi Masak Lemak Ala Chef Riey. Kat sini i nak kongsi la macam mana i masak menu ni. Ringkas dan sedap...yummmy



Bahan-bahan

Bahan A

1 ikat pucuk ubi kerinting / 200gm pucuk ubi (ditumbuk halus)
150gm Santan pekat
100 ml air/1 cawan air

Bahan B

3 sudu minyak masak
3 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
30gm ikan bilis/udang kering
2cm halia/sebatang serai
2 biji cili padi
(Semua ditumbuk)
Garam & Ajinomoto secukup rasa

Cara-cara memasak

1. Panaskan minyak masak dan tumis Bahan B sehingga kekuningan
2. Masukkan pucuk ubi yang telah ditumbuk dan gaul sehingga naik bau.
3. Masukkan air dan biarkan selama 5 minit masukkan santan pekat dan gaul sehingga rata. Biarkan selama 3 minit dan tutup api.
4. Hidangkan dan selamat menjamu selera.


0 comments:

My Rose Garden Visitor Page

web counter